Jump to main content

Spännande arbete med belysning på Studenternas arena

I mitten av 2020 beräknas studenternas nya idrottsplats i Uppsala stå färdig. En arena och mötesplats för idrott, konserter och andra evenemang. Bygget satte igång hösten 2017 och sedan 2018 har Saferoad Sverige varit med och jobbat med belysningen av arenan. För såklart behöver en arena massor av ljus.

– Vi fick börja med att demontera de gamla masterna på arenan, säger Magnus Hansson, Saferoads projektledare för Studenternas. Tidigare var det fyra stycken master på 40 meter. Nu blir det två högmaster som är 46 meter höga.

Att jobba på en stor ombyggnadsarbetsplats är en spännande utmaning. Det byggs och fixas i alla delar av arenan samtidigt och det är mycket folk som ska samsas och samarbeta. Det är mycket som ska klaffa och ibland behöver man tänka om, helt enkelt.
– Det man planerat ena dagen kanske kastas ikull nästa dag, så då får man vara kreativ och hitta nya lösningar. Arenan är dessutom i gång hela tiden och det pågår fotbollsmatcher och event samtidigt som vi är där och monterar. Men mesta flyter på fint ändå, det tycker jag, säger Magnus.

Arenabelysningen byggs enligt 2018-års Uefakrav. Slutligen kommer det finnas 255 LED-strålkastare runt arenan varav 64 stycken är placerade i masterna. I de två högmasterna kommer det finnas 32 strålkastare i varje mast. Resten av strålkastarna kommer sitta monterade på taken runt arenan. En av masterna ska dessutom byggas in i byggnaden, ett ovanligt moment som kräver lite extra tankearbete. 
– Det gör man av utrymmesskäl, säger Magnus. Det är trångt och dåligt med plats runt masterna. En riktig utmaning, men det går bra. Monteringen av de två högmasterna tog drygt en helg och då krävdes det jättemycket folk, men det flöt på fint.

– Ja, det var extra spännande när vi reste masterna, säger Robin Berlin som är ansvarig montör på Studenternas. Masterna på cirka 13 ton styck var helt nya för oss och det krävdes noggranna förberedelser in i minsta detalj innan vi kunde påbörja jobbet med att resa dom.
Södra masten byggdes ihop liggandes och den norra ståendes. Man provade båda sätten därför att man var osäker på vilket sätt som skulle vara smidigast, båda har sina för- och nackdelar. Största delen av den stående masten gick snabbt att sätta ihop, utom toppen som är i vinkel och klurig att sätta ihop på plats.
Så med facit i hand, vilket av sätten är att föredra?
– Egentligen gick det faktiskt lika bra att montera båda masterna, eller lika bökigt rättare sagt, skrattar Robin. Vi var egentligen mest oroliga för att det skulle vara problem med gängstängerna i betongen där man skruvar på masten, men det var inget problem alls. Det gick jättesmidigt!
Att få vara med i ett projekt från start till mål är jättekul, tycker Robin.
– Arbetsplatsen skiftar från dag till dag och det händer alltid något. Och jag älskar att vara ute och skruva – och se resultat!

I skrivande stund sker kanalisation mellan under- och yttertak i stora huvudläktaren vilket innebär att man lägger ur rör som man sen drar kablar igenom. I nästa steg planeras konstruktion av elskåp och montage av fler strålkastare. Arbetsflödet är stundtals ojämnt, det blir lugna perioder ibland och sen tar det fart igen. När allt är på plats ska strålkastare riktas om, ljusmätas och kontrolleras för att resultatet ska bli perfekt.

Ted Wikström, montör på Saferoad Sverige jobbar med att montera planbelysningen på arenan.
– Totalt kommer det vara 255 LED-armaturer när bygget är klart och de flesta är monterade på taket, berättar Ted. Det är ett omfattande arbete och jag har filmat ett driverskåp som ska serva en av masterna för att visa hur det ser ut. Se filmen här: https://youtu.be/tkg54HF5GtY

När alla arbeten inför fotbollspremiären var klara höll en taklagsfest för att fira. På plats var Uppsala kommun, deras bolag Sportfastigheter samt alla entreprenörer. En trevlig tillställning med god mat, tal och underhållning.
Det återstår en hel del jobb innan arbetet med Studenternas är färdigt, men det går framåt enligt plan.
– Kul att vi får vara en del i arbetet av den jättesatsningen med den nya mötesplatsen i Uppsala, avrundar Magnus.

Saferoad Sveriges projektledare för Studenternas Magnus Hansson på taklagsfest med Anders Rosenlund entreprenadchef belysning. Foto: Rolf Karlsson.

Saferoadbloggen

I Saferoadbloggen delar vi med oss av våra bästa tips och fördjupar oss inom olika ämnen som rör trafiksäkerhet.

Läs mer

Om Saferoad Sverige

Vi har en stark regional närvaro i hela Sverige och erbjuder ett unikt utbud av trafiksäkerhetsprodukter och lösningar. 

Läs mer

Kontakt

Kontakta oss för mer info om oss och våra produkter/tjänster.

Kontakta oss