Jump to main content

Rusta bilen med rätt vinterdäck

Det är dags att rusta bilen för vintern. Här reder vi ut när det är bäst med dubb och dubbfria vinterdäck och listar vad mer du behöver för att göra din bil vinterredo.

På flera håll i landet har temperaturen sjunkit och vi har minusgrader igen. Sedan 1 oktober är det fritt fram att byta till dubbdäck och från 1 december till 31 mars måste våra bilar vara rustade med vinterdäck eller liknande utrustning vid vinterväglag. Med likvärdig utrustning menas bland annat snökedjor, slirskydd och vissa grovmönstrade däck.

Dubb eller dubbfria vinterdäck

Vinterdäck kan vara dubbade eller dubbfria. De ska vara särskilt framtagna för vinterkörning och vara märkta med M och S.  

Dubbfria vinterdäck passar bäst om du framförallt kör i stadsmiljö och mest under dagtid. Är vägen snötäckt passar dubbfria däck bra.

Dubbdäck är att föredra om det är ishalka och du ofta kör på vägar med sämre underhåll. I det klassiska februarivädret när det töar och fryser på om vartannat är dubbdäck det säkraste alternativet. Missa inte att det råder dubbdäcksförbud på vissa gator i Stockholm, Göteborg och Uppsala.

Rusta din bil också med:
> Isskrapa
> Ficklampa
> Filt
> Extrakläder
> Reflexväst
> Mobilladdare

Källor: Dn.se & Transportstyrelsen

Vill du veta mer om vinterdäck?

Läs mer hos Transportstyrelsen

Vinterväglag

Definitionen av vinterväglag är när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Polisen avgör om det råder vinterväglag på platsen. 

Dubbdäck...

Passar bäst vid ishalka och på vägar som underhålls mer sällan.

Dubbfria vinterdäck...

Passar bäst i stadsmiljö där vägar underhålls ofta.

Läs också

7 tips för säkrare mörkerkörning

November och december är kända som de farligaste månaderna för fotgängare i trafiken. Det gäller att köra säkert i mörkret.

Läs mer

Om Saferoad Sverige

Vi har en stark regional närvaro i hela Sverige och erbjuder ett unikt utbud av trafiksäkerhetsprodukter och lösningar. 

Läs mer

Kontakt

Kontakta oss för mer info om oss och våra produkter/tjänster.

Kontakta oss